Paljastumisen pelko

06.03.2023

Olen pelännyt paljastumista todella paljon. Milloin minkäkin osan itsestäni olen halunnut piilottaa. Olen pelännyt näyttää keskeneräisyyttäni, tietämättömyyttäni, haastavia tunteitani, kateutta, häpeää, lannistumista, epävarmuutta. Enkä pelkästään muilta ihmisiltä, vaan myös itseltäni. Nyt tässä hetkessäkin vähän pelottaa, mitä tämä kirjoitus itsestäni paljastaa.

Kasvoin optimistiksi ja positiivisen ajattelun kannattajaksi. Sillä pääsinkin elämässä eteenpäin melko pitkälle. Halusin keskittyä kaikkeen kivaan ja hyvään. Sallin itseni tuntea niitä ei-niin-kivoja tunteita vain silloin, jos jotain todella järkyttävää tapahtui. Opin pelkäämään konflikteja, miellyttämään, hymyilemään ja vaikenemaan silloinkin, kun tuntui pahalta. Opin heittämään vitsiä, välttelemään riitaa sulkeutumalla, esittämällä, että kaikki on hyvin, piilottamalla todelliset tunteeni, tarpeeni, oman haavoittuvaisuuteni.

Tällä kaikella välttelyllä ja piiloutumisella opin vahvistamaan omaa erillisyyden kokemusta. Mitä enemmän piilouduin, sitä yksinäisemmäksi itseni tunsin. Saatoin piiloutua yksiööni tai huoneeseeni moneksi päiväksi ilman yhteyttä kehenkään. Piiloutumalla muilta, tuntui, että yritin piiloutua myös itseltäni. Vain piilossa uskalsin tuntea häpeää, syyllisyyttä, avuttomuutta, lannistumista tai muita tunteita, joiden ajattelin olevan jollain tapaa niin "huonoja", ettei niitä voinut paljastaa kenellekään. Jos joskus jouduinkin jonkun tällaisen tunteen vallassa kohtaamaan toisen ihmisen, en pystynyt katsomaan silmiin ja yritin vain nopeasti selviytyä sosiaalisesta tilanteesta takaisin piilooni, takaisin turvaan. Minun piilopaikastani, omasta huoneesta tai lähimetsästä, tuli minun yksinäinen turvapaikkani.

Vasta viime vuosina olen opetellut pikku hiljaa tulemaan esiin piilosta, kurottautumaan kohti yhteyttä silloinkin, kun tekisi mieli piiloutua koko maailmalta. Tässä piilosta esille tulemisen prosessissa on auttanut valtavasti kokemukset useista turvallisista tantrisista ryhmistä, joissa olen saanut harjoitella paljastumista yhä uudelleen. Olen saanut kokea turvallisen paljastumisen voiman.

Kokemus siitä, että paljastuminen useamman ihmisen edessä voikin olla turvallista ja eheyttävää, on auttanut uskaltamaan näyttämään itsestäni haavoittuvaisia puolia myös läheisilleni omassa arjessa. En osaa tätä vieläkään täydellisesti, vaan opettelen yhä. Välillä menen yhä piiloon keräämään rohkeutta ennen kuin uskallan kohdata muita. Lopulta jossain vaiheessa kuitenkin muistan, miten helpottavalta paljastuminen turvalliselle ihmiselle tai ryhmälle voikaan tuntua, kun siihen viimein uskaltautuu. Se on kuin avantouinti. Tuntuu ihan järjenvastaiselta mennä pakkasella jääkylmään veteen, mutta jos sen saa tehtyä, olo on jälkikäteen uskomattoman hyvä. Pidemmän harjoittelun jälkeen avannossa oleminen alkaa tuntua ihan siedettävältä ja sinne meneminen kirpaisee joka kerran vähän vähemmän. Ehkä paljastumisen kanssa on sama juttu. Ehkä joku päivä se ei tunnukaan enää yhtään haastavalta ja sitä alkaa jopa kaivata.

Perustin oman yrityksen kuukausi sitten ja pian sen jälkeen eräänä yönä sain idean paljastumiseen liittyvän kurssin luomisesta. Kun en heti julkaissut tekstiä, ehti kriittinen mieleni väliin ja menin ideani kanssa piiloon, odottelemaan sopivampaa ja oikeampaa hetkeä idean ja kurssin paljastamiselle.

Oikeastaan koko yrittäjyyden alkutaipale on tuntunut pelottavalta paljastumiselta. Haaveilin omasta yrityksestä kolme vuotta ja nyt kun olen viimeinkin hypännyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi, se herättääkin aikamoisia pelkoja. Mitä jos en osaakaan, jos en saakaan asiakkaita, jos kursseilleni ei tulekaan ketään? Piilottelin pelkojeni kanssa ja odottelin uutta inspiraation hetkeä monta viikkoa, mutta ei sitä superinspiraatiota ja oikeaa hetkeä tullutkaan. Nyt sitten lopultakin vedän syvään henkeä ja julkaisen tämän, vaikkei tunnukaan siltä, että olisin täysin valmis paljastumaan tämän kanssa. Ehkä voinkin näyttää esimerkkiä, että elämässä voi toteuttaa asioita myös keskeneräisenä ja vähän pelokkaanakin.

Jos kaipaat tukea omalle paljastumisprosessillesi ja haluat harjoitella turvallisen paljastumisen voimaa yhdessä, hae mukaan Paljastumisprosessiin. Kyseessä on tantrinen itsetuntemusryhmä, jossa tapaamme saman pienryhmän kanssa kuusi kertaa 2 kuukauden aikana. Ryhmä toteutetaan Rebelationin pilottiprojektina ensimmäistä kertaa tänä keväänä.

Aloitamme huhtikuun 5. päivä ja mukaan mahtuu vain pieni porukka, joten varaa paikkasi pian!

Keskiviikkoisin 19.4.–7.6.2023

19.4. klo 17.30-20.30

26.4. klo 17.30-20.30

3.5 klo 17.30-20.30

17.5. klo 17.30-20.30

31.5. klo 17.30-20.30

7.6. klo 17.30-20.30

Paikka: Pispalassa Piirulla (Uittajankatu 10, Tampere)  

Lisätietoja kurssita ja ohjeet mukaan pääsemiseen täällä.